Παιχνίδι και χαρά … από τα παλιά

Η διεύθυνση, οι δάσκαλοι και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Eξωμβούργου θα ήθελαν να εκφράσουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Νίκο Σολάρη για την άψογη παρουσίαση κ ενημέρωση, σχετικά με τα παραδοσιακά παιχνίδια των παιδιών σε προηγούμενες δεκαετίες. Είχαμε την τιμή να παρακολουθήσει την παρουσίαση και η σχολική σύμβουλος κα Ειρήνη Τζαβαλά.

Σε χρόνια δύσκολα και φτωχικά, τα παιδιά με ό,τι μέσα και υλικά είχαν διαθέσιμα, φτιάχνανε τα παιχνίδια τους. Αεροπλάνα από χαρτί, σφυρίχτρες από κουκούτσια, μπάλες από κάλτσες και φλογερές από καλάμι είναι ένα μικρό δείγμα από τα 55 παιχνίδια που παρουσίασε ο κ Σολάρης.

Μετά την παρουσίαση, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παίξουν με τα παιχνίδια που τους κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον. Μπουκλιέδες, τσέρκι, πατίνι και αεροπλανάκι ήταν κάποια από αυτά. Εκτός από ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια, οι μικροί μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και ένα Αγγλικό παραδοσιακό παιχνίδι το croquet (κροκέ). Θα θέλαμε λοιπόν, να ευχαριστήσουμε την αδελφή Θηρεσία για την ευγενική χορηγία του εξοπλισμού του κροκέ, ένα παιχνίδι το οποίο έπαιζαν παλιά οι μαθήτριές της σχολής των Ουρσουλινών.

Όπως είπε ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας «Η πιο αποτελεσματική εκπαίδευση είναι όταν ένα παιδί παίζει ανάμεσα σε όμορφα πράγματα».