Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού μας δίδαξαν ένα ξεχωριστό μάθημα σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους…

Το νερό είναι πολύτιμο δεν το σπαταλάμε…

Μην σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο…

Κλείνουμε τη βρύση μας…

Ένα Σχολείο Κυκλοφοριακό Πάρκο…

Τσικνοπέμπτη και το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου διασκέδασε μετατρέποντας το σχολείο σε κυκλοφοριακό πάρκο!
Οι συγκοινωνιολόγοι ? εκπαιδευτικοί εντός του κτιρίου τοποθέτησαν σήματα, φανάρια, λωρίδες κυκλοφορίας, διαβάσεις πεζών, ακόμα και κυκλική πλατεία με υποχρεωτική πορεία!
Οι μαθητές ντυμένοι με φαντασία με ό, τι έχει σχέση με την κίνηση στους δρόμους (σήματα, αστυνομία, ποδηλάτες, τραυματίες κ.λ.π.), έμαθαν να υπακούουν στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας!
Αφού παρακολούθησαν ένα σύντομο βίντεο για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται ως πεζοί, αλλά και ως οδηγοί, κλήθηκαν να εφαρμόσουν τα όσα έμαθαν στους διαδρόμους του σχολείου! Ακολουθούσαν πιστά τα σήματα και υπάκουαν στα φανάρια! Όποιος παρανομούσε? τον έγραφε η τροχαία!!!
Τα παιδιά απόλαυσαν τη διαδρομή αυτή οδηγώντας και τα τηλεκατευθυνόμενα αμάξια τους!
Συνεχίσαμε στο προαύλιο, όπου ο σύλλογος γονέων για μία ακόμα φορά ήταν παρών, ψήνοντας σουβλάκια για όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς!
Αξίζει να σημειωθεί και η παρουσία ? έκπληξη του τσολιά (ισχυρίστηκε πως ήταν δίδυμος αδερφός ενός εκπαιδευτικού του σχολείου μας) που το έσκασε από μία εκπομπή της τηλεόρασης και ήρθε στο σχολείο των Λουτρών να προσφέρει σε όλους γέλιο και θετική ενέργεια!!!
Το κυκλοφοριακό πάρκο θα παραμείνει στο σχολείο μας για ένα μήνα τουλάχιστον, συνεχίζοντας καθημερινά τις δράσεις μας στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης.
Χρόνια πολλά και καλές Αποκριές!!!
Και του χρόνου με υγεία!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η τσάντα στο σχολείο…

Αυτή η Παρασκευή ήταν πολύ διαφορετική για το σχολείο μας…

Όλες οι σχολικές τσάντες των μαθητών παρέμειναν στο σχολείο για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.
Έτσι τα παιδιά θα έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο, χωρίς το άγχος της καθημερινής προετοιμασίας για το σχολείο.
Το πρόγραμμα προβλέπει οι μαθητές να αφήνουν την τσάντα τους στο σχολείο για ένα, τουλάχιστον, Σαββατοκύριακο κάθε μήνα.

«Η παραμονή της τσάντας στο σχολείο στοχεύει στην ενίσχυση του ποιοτικού χρόνου των παιδιών με τις οικογένειές τους και, παράλληλα, διευρύνει τις δυνατότητες ενασχόλησής τους με δραστηριότητες που άπτονται των προσωπικών τους ενδιαφερόντων, συμβάλλοντας έτσι, όχι μόνον στην γνωστική, αλλά και στην συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη», τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Σε κάποια άλλα σχολεία όμως, η σχολική τσάντα έχει και μια άλλη εντελώς διαφορετική χρήση.


Μια σχολική τσάντα από ανακυκλωμένο πλαστικό βοηθά τους μαθητές από φτωχές κοινότητες στη Νότια Αφρική να μελετούν το βράδυ. Όπως αναφέρεται στο βίντεο, αυτοί οι σάκοι είναι ενσωματωμένοι με φωτοβολταϊκά πλαίσια και μπαταρίες. Φορτίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανάβουν τα σπίτια τη νύχτα.
Έτσι οι μαθητές μπορούν να μελετούν χωρίς την χρήση κάποιας φωτεινής πηγής.

πηγή:www.newsit.gr

ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ…ΟΛΟΙ  ΙΣΟΙ

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείο Εξωμβούργου, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες, αφιέρωσαν λίγο χρόνο για να βιώσουν και τα ίδια πως είναι να είσαι «διαφορετικός».

Υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας με κινητικά ή νοητικά προβλήματα, οι οποίοι έχουν ψυχική δύναμη και πολλή θέληση για ζωή! Έχουν καταφέρει να θριαμβεύσουν σε πολλούς τομείς, γιατί έμαθαν να ζουν με την ιδιαιτερότητά τους και αγάπησαν τον εαυτό τους όπως είναι! Όλα αυτά οι μαθητές τα είδαν και τα θαύμασαν σ? ένα σύντομο βίντεο. Έπειτα, μπήκαν και αυτοί στη θέση αυτών των ατόμων. Πέρασαν το διάλειμμά τους έχοντας το ένα χέρι δεμένο και χρησιμοποιούσαν μόνο το άλλο για τις ενέργειές τους. Ακόμα, έδεσαν τα μάτια τους μ? ένα μαντήλι και χωρίς να βλέπουν, εμπιστεύτηκαν κάποιον συμμαθητή τους να τους καθοδηγήσει και να περάσουν λίγο χρόνο μαζί, ζώντας…στα τυφλά!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Με τις δράσεις αυτές τα παιδιά ένιωσαν και κατανόησαν πως μπορεί να είμαστε όλοι διαφορετικοι… αλλά έχουμε δικαίωμα να είμαστε ίσοι!

Ένα μήλο την ημέρα…

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε, σήμερα Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Εξώμβουργου…

Στο κατώφλι του σχολείου μας πρωί-πρωί μας περίμεναν δυο μεγάλες τσάντες με λαχταριστά, ζουμερά, κόκκινα μήλα…

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Συνεχίστε την ανάγνωση του «Ένα μήλο την ημέρα…»

Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου: Αληθινές Ιστορίες από το 1940

Μια διαφορετική, αληθινή σχολική εορτή…

Παραμονή της εθνικής μας επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940, το Δημοτικό Σχολείου Εξωμβούργου πραγματοποίησε μια διαφορετική γιορτή! Επισκέφτηκε τον οίκο ευγηρίας της Χώρας Τήνου, για ν? ακούσουν από κοντά οι μαθητές αληθινές ιστορίες των ηρώων που έζησαν από κοντά εκείνη την εποχή.

Αληθινές ιστορίες σαν εκείνες του 1940 δεν θα μπορούσαν να βρουν σπουδαιότερους αφηγητές αλλά και πιο υπέροχο ακροατήριο. Μικροί και μεγάλοι συγκινήθηκαν, ενώθηκαν, τραγούδησαν μαζί και οι ιστορίες που ακούστηκαν σκληρές αλλά αληθινές.

Οι πλέον σεβαστοί συνάνθρωποι μας, εκείνοι που βίωσαν το σκληρό και ανελέητο πρόσωπο του πολέμου, διηγούνται στους μικρούς μαθητές του Δημοτικού σχολείου Εξωμβούργου τους αγώνες απέναντι στους κατακτητές και την πίστη για την τελική νίκη.

Οι ιστορίες μίλησαν στις ψυχές των μαθητών μας, οι οποίοι

συνειδητοποίησαν τις δυσκολίες του πολέμου. Εκτίμησαν τα όσα θεωρούσαν μέχρι τώρα δεδομένα ? φαγητό, στέγη και ότι ζουν κοντά στους γονείς τους.

Ως ένδειξη ευχαρίστησης και συμπαράστασης, το κάθε παιδί κατασκεύασε στον χώρο του γηροκομείου μία μικρή ελληνική σημαία, την οποία και δώρισε σε κάθε παππού και γιαγιά!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η Ελπιδοφόρα νέα γενιά θα διαφυλάξει με ευγνώμονα τρόπο ζωντανή την επετειακή μνήμη των 77 ετών ως ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα της ζωής.