Μια Πραγματική Αλυσίδα Αγάπης…

Ένα μήνυμα κοινωνικής προσφοράς έδωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Eξωμβούργου σε όλους μας. Mε την βοήθεια των εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων  τους, συγκέντρωσαν τρόφιμα και τα προσέφεραν στην κοινωνική κουζίνα της Τήνου.

Έτσι λοιπόν τα ίδια τα παιδιά δημιουργώντας μία πραγματική  αλυσίδα, την αλυσίδα της αγάπης, παρέδωσαν, όσα είχαν συλλέξει στην κυρία Κατερίνα, που καθημερινά μοιράζει περισσότερα από 80 γεύματα σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Στη συνέχεια τα παιδιά βοήθησαν την κυρία Κατερίνα προσφέροντας εθελοντική εργασία στην κοινωνική κουζίνα.

Η ίδια συγκινημένη συνομίλησε με τα παιδιά εμπνέοντας  τα, ως φωτεινό παράδειγμα αλληλεγγύης  και προσφοράς.  Όπως η ίδια ανέφερε: «Η κοινωνική κουζίνα της Τήνου είναι ένα ποτάμι αγάπης που συνεχώς μεγαλώνει…»

 

Μικροί σεφ εν δράσει

Καλοκαίριασε…

από το μάθημα κουραστήκαμε,

την τάξη μας βαρεθήκαμε.

Γι’ αυτό στον κήπο μας κατεβήκαμε,

τα κρεμμυδάκια περιποιηθήκαμε.

Χρωματιστά καπέλα σεφ φτιάξαμε

κι ευθύς στην κουζίνα τρέξαμε.

Λαχταριστές συνταγές σκαρφιστήκαμε,

με ενθουσιασμό τις πραγματοποιήσαμε!

Δάσκαλε , κατέβα στην αυλή.

Δάσκαλε, κατέβα στην αυλή!

Το μάθημά μας τώρα θα γίνεται εκεί…

Τόσο καιρό με Webex και υπολογιστή,

τώρα είναι της φύσης η γιορτή!

 

Η φύση γιορτάζει και μας καλεί στη χαρά της.

Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμά της

Και απολαμβάνουμε τη διδασκαλία

Στου Εξωμβούργου την αυλή

Χαρούμενοι και υγιείς πάλι μαζί .

 

Σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την  «Αναφορά στο Γκρέκο» του Ν. Καζαντζάκη

«Μια μέρα, ήταν άνοιξη, χαρά Θεού, τα παράθυρα ήταν ανοιχτά κι έμπαινε η μυρωδιά από μιαν ανθισμένη μανταρινιά στο αντικρινό σπίτι. Το μυαλό μας είχε γίνει κι αυτό ανθισμένη μανταρινιά και δεν μπορούσαμε πια ν’ ακούμε για οξείες και περισπωμένες. Κι ίσια ίσια ένα πουλί είχε καθίσει στο πλατάνι της αυλής του σκολειού και κελαηδούσε. Τότε πια ένας μαθητής, χλωμός, κοκκινομάλλης, που ’χε έρθει εφέτο από το χωριό, Νικολιό τον έλεγαν, δε βάσταξε, σήκωσε το δάχτυλο: -Σώπα, δάσκαλε, φώναξε. Σώπα, δάσκαλε, ν’ ακούσουμε το πουλί! »

Η Κυρά – Σαρακοστή (κατασκευή)

 

3 κούπες αλεύρι

1 κούπα αλάτι

1 κούπα νερό

μπαχαρικά για το στόλισμα

Βάζουμε σε ένα λεκανάκι το νερό και το αλάτι και τα ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αλεύρι και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και ωραία ζύμη.

Πλάθουμε την Κυρά Σαρακοστή με το ζυμάρι, φτιάχνοντας το σώμα, τη φούστα, το πρόσωπο( μάτια μύτη και προσοχή δεν βάζουμε    χείλη      γιατί νηστεύει, στο κεφάλι προσθέτουμε ένα σταυρό, 7  πόδια που αντιστοιχούν στις 7 εβδομάδες μέχρι το Πάσχα, δηλαδή την Ανάσταση του Κυρίου), τη διακοσμούμε όπως θέλουμε χρησιμοποιώντας μπαχαρικά και τη βάζουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά. Μας ενδιαφέρει να στεγνώσει και όχι να «ψηθεί».

Προσοχή!!! Δεν τρώγεται!!!

Καλή επιτυχία!

Μαρία Δελασούδα

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Α ΄ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

                  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ     Λουτρά Τήνου ,26- 02– 2021

κ’ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ          Αρ. Πρωτ. :31

Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ

                     ΤΗΝΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Λουτρά Τήνου

Ταχ. Κώδικας: 84 200 ΤΗΝΟΣ

Πληροφορίες:  Ντίνα Φρίμα

Τηλ.: 22830-51584

FΑΧ: 22830 -51285

Email: mail@dimexomv.kyk.sch.gr  

   ΘΕΜΑ: «  ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Α ΄ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Στην Α΄  τάξη του Δημοτικού  Σχολείου  γράφονται φέτος μαθητές που γεννήθηκαν από  1-1-2015 έως  31-12-2015 .

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ  :

  1. Βεβαίωση Φοίτησης από το νηπιαγωγείο
  2. Ατομικό Βιβλιάριο Υγείας που φαίνεται ότι  έχουν γίνει τα προβλεπόμενα εμβόλια .
  3. Α. Δ. Υ. Μ . : (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή ) : Συμπληρώνεται από παιδίατρο , γιατρό γενικής Ιατρικής  ή παθολόγο ,σε Κέντρα Υγείας ,Περιφερειακά  Ιατρεία ή ιδιώτες  συμβεβλημένους  με τον ΕΟΠΥΥ ή τον ασφαλιστικό φορέα των γονέων τους .Το έντυπο θα δίνεται από το Νηπιαγωγείο ή το Δημοτικό Σχολείο και μπορείτε να το καταθέσετε  μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου .
  4. Αποδεικτικό στοιχείο – (λογαριασμός ΔΕΚΟ) που φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή .

Οι  εγγραφές  θα γίνονται  από  1 Μαρτίου   έως και 20  Μαρτίου 2021 Δευτέρα   – Τετάρτη  – Πέμπτη   10  π.μ – 11 π.μ .

Α) Τηρώντας τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της επιδημίας του κορωνοϊου και για την     καλύτερη εξυπηρέτηση σας παρακαλείστε να  κλείνετε τηλεφωνικό ραντεβού  στο  22830-51584

Η  ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΝΤΙΝΑ ΦΡΙΜΑ  ΠΕ-06

 

Στην Τήνο τα παιδιά ζωντανεύουν έργα τέχνης.

Μια αναπάντεχη αναφορά σε άρθρο της απο μια εφημερίδα ευρείας αναγνώρισης για το σχολείο μας, μας έκανε ιδιαίτερα χαρούμενους. Η ευρηματικότητα και η συνεχής πνευματική ανησυχία του δημιουργικού εκπαιδευτικού μας Γεώργιου Μπασινά κίνησε το ενδιαφέρον της δημοσιογράφου της εφημερίδας» Τα «Νεα» Μαρία Μουρελάτου, που της παρέθεσε συνέντευξη για τις δράσεις του σχολείου μας και στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι » Σκοπός είναι τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης με φωτογραφίες και δικά τους έργα τέχνης» https://www.tanea.gr/…/ta-paidia-tis-tinou-eginan…/. Δίνοντας έμφαση στην τελευταία δράση μας «Οι πίνακες ζωντανεύουν» όπου ενα μικρό απόσπασμα της παρουσιάστηκε στο ημερολόγιο μας αλλά το σύνολο της θα δημοσιευθεί σε προγραμματισμένη εαρινή έκθεση…

Το ημερολόγιο μας έτοιμο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου με χαρά σάς παρουσιάζουν για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ημερολόγιό τους για το έτος 2021!

Η έκδοση του παρόντος ημερολογίου αποτελεί το επιστέγασμα μιας συλλογικής προσπάθειας παιδιών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Φέτος, οι πίνακες ζωντανεύουν στο σχολείο μας! Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με γνωστούς κλασικούς και μοντέρνους ζωγράφους όπως ο Ντα Βίντσι, ο Βερμέερ, ο Λύτρας, ο Γαΐτης, ο Μαγκρίτ, ο Τσαρούχης, η Φρίντα Κάλο, ο Βαν Γκογκ και πολλοί άλλοι. Αφού μελέτησαν τους πρωταγωνιστές των έργων τους, μεταμορφώθηκαν και μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας προσπάθησαν να αποδώσουν τα μηνύματα και τον ψυχικό τους κόσμο. Η φωτογράφιση έγινε στο σχολείο μας και συμμετείχε το σύνολο των μαθητών και των μαθητριών.

Σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας να έχετε μια δημιουργική χρονιά, γεμάτη υγεία και χαμόγελα!

<<Οι Πίνακες ζωντανεύουν>>

Υπεύθυνος προγράμματος – Φωτογραφίες: Γιώργος Μπασινάς

Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Μαρία Δελασούδα, Ελισάβετ Κιουλμουράτογλου, Αγγελική Θεοχάρη, Ελένη Σκλαβούνου, Χριστίνα Ντόκου, Ιωάννα Καραγιάννη, Μαρία Μπανάσα, Ευαγγελία Κυρκοπούλου, Ισαβέλλα Καλύβα.

Τα έσοδα από την πώληση του ημερολογίου θα διατεθούν για τις ανάγκες του σχολείου μας.

Η διευθύντρια

Τίνα Φρίμα

Με σομπρέρο απ΄ το Μεξικό, προστατευόμαστε από τον ιό…

Με σομπρέρο απ΄ το Μεξικό, προστατευόμαστε από τον ιό…

 

Δυόμιση μήνες μακριά από τους φίλους τους και το αγαπημένο τους σχολείο, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού σχολείου Εξωμβούργου επέστρεψαν την 1η Ιουνίου ξανά στα θρανία τους!

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλα τα παιδιά, ώστε να ακολουθήσουν πιο διασκεδαστικά τις οδηγίες των ειδικών! Ο γιατρός Jorge να παίρνει την θερμοκρασία τους, μεξικανικά ονόματα και  ένα τεράστιο μεξικάνικο καπέλο (sombrero) ήταν αρκετά όχι μόνο για να κρατάμε τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ μας, αλλά και για να ξαναφέρουν το χαμόγελο στα χείλη όλων των παιδιών.

Προσαρμοζόμαστε στη νέα πραγματικότητα, δεν  ξεχνάμε όμως τον στόχο του σχολείου που δεν είναι άλλως από το να δημιουργεί υγιείς και χαρούμενες προσωπικότητες.

Σύνθημά  μας σ΄ αυτή τη δράση: »Με σομπρέρο απ΄ το Μεξικό, προστατευόμαστε απ΄ τον ιό!»

Δεν ξεχνάμε φυσικά να πλένουμε τα χέρια μας, πολυυυυύ σχολαστικά!!!!