Μια ξεχωριστή εκδρομή εκτός Τήνος.

Άλλη  μια αξέχαστη εκδρομή για το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου έφτασε στο τέλος της.

Στο τριήμερο μας αυτό περιηγηθήκαμε στο Ξυλόκαστρο, στα Καλάβρυτα και στα χωριά της Ορεινής Κορινθίας.

Γνωρίσαμε   τα μαγευτικά Τρίκαλα, θαυμάσαμε την λίμνη Δόξα και το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου στον καταπράσινο  Φενέο κάμπο, μάθαμε στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, συγκινηθήκαμε στο Λαογραφικό Μουσείο Καλαβρύτων και τέλος  γεμίσαμε από απίστευτες εικόνες βγαλμένες από παραμύθι στην βόλτα μας με το τρενάκι  του Οδοντωτού. Μία πραγματικά απίστευτη εμπειρία!

Ευχαριστούμε πολύ το τουριστικό γραφείο ?Tinos Tours? ,το Πολιτιστικό  Ίδρυμα Πειραιώς  για την δωρεάν είσοδο στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας , αλλά και σε όλους εσάς που μας στηρίζεται με την παρουσία σας σε ότι κάνουμε.

Με  εκτίμηση το Δ.Σ  γονέων & κηδεμόνων  Δημ.Σχ.Εξωμβούργου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Υψηλή γαστρονομία από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου

Μία δράση  φαντασίας και δημιουργίας….

Το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε την πρώτη του εκπαιδευτική δράση για το νέο σχολικό έτος.

Μικροί και μεγάλοι έχουμε ανάψει εκατοντάδες κεριά στις εκκλησίες που έχουμε επισκεφτεί, αλλά ποτέ δεν αναρωτηθήκαμε πώς φτιάχνονται αυτά τα κεριά! Για να μας λυθεί λοιπόν η απορία, επισκεφτήκαμε το κηροπλαστείο στη Χώρα. Είδαμε από κοντά τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζονται και το μηχάνημα που είναι απαραίτητο στην παραγωγή χιλιάδων κεριών ημερησίως.

 

 

Στη συνέχεια της ημέρας, οι μαθητές στα πλαίσια του προγράμματος «τρέφομαι υγιεινά», γευμάτισαν στο εστιατόριο «Μπουρού», το οποίο άνοιξε αποκλειστικά για τους μικρούς καλεσμένους!

Οι μαθητές της Α? και Β? τάξης φόρεσαν τα καλά τους, μετονομάστηκαν σε Ναυάρχους? Δούκισσες? Κόμισσες και ως μέλη μιας υψηλής κοινωνικής τάξης, πήγαν να γευματίσουν και να δοκιμάσουν εξαιρετικά πιάτα, τα οποία μαγείρεψαν και επιμελήθηκαν οι μαθητές της Ε? και Στ? τάξης.

 

Αναλαμβάνοντας τον ρόλο του σεφ και βάζοντας όλη την καλή τους διάθεση και θετική ενέργεια, οι μικροί μάγειρες δημιούργησαν ένα υπέροχο γεύμα για τους εκλεκτούς καλεσμένους τους.

 

Πολύτιμοι βοηθοί στο θεατρικό αυτό παιχνίδι της φαντασίας και της δημιουργίας, ήταν και οι μαθητές της Γ? και Δ? τάξης, οι οποίοι με ποδιές και παγιόν, έπαιξαν τον ρόλο του σερβιτόρου! Αφού έλαβαν μέρος σ? ένα συνοπτικό σεμινάριο για το πώς πρέπει να φερθούν, πώς να στρώσουν ένα τραπέζι και ποιοι είναι οι καλοί τρόποι σερβιρίσματος, ώστε να μην υπάρξουν παράπονα από τους «πελάτες», ήταν έτοιμοι ν? αναλάβουν  δράση?.

Για ν? ανταπεξέλθει κανείς σ? ένα τόσο επίσημο γεύμα, οφείλει να γνωρίζει τους κώδικες καλής συμπεριφοράς και επικοινωνίας,  <<savoir vivre>>. Οι κανόνες  με τον οποίο τοποθετούνται τα μαχαιροπίρουνα σωστά στο τραπέζι και στο πιάτο, δεν είναι τυχαίος!

Μάθαμε πώς πρέπει ν? ακουμπήσουμε το μαχαίρι και το πιρούνι στο πιάτο μας, για να ενημερώσουμε τον σερβιτόρο, χωρίς να χρειαστεί να του απευθύνουμε τον λόγο, ότι το φαγητό είτε μας άρεσε, είτε δε μας άρεσε, είτε τελειώσαμε και μπορεί να το μαζέψει, είτε ότι ακόμα τρώμε και κάνουμε μία παύση. Ακόμα, πληροφορηθήκαμε για το ποια είναι η χρησιμότητα όλων των αντικειμένων που βρίσκονται πάνω σ? ένα τραπέζι πολυτελούς εστιατορίου και ποιο μαχαίρι, πιρούνι, κουτάλι κλπ χρησιμοποιούμε για κάθε πιάτο.

Τέλος, επειδή ένα πετυχημένο γεύμα τελειώνει πάντα με χορό, οι μικροί μαθητές χόρεψαν σε ρυθμούς βαλς και εφόσον όταν υπάρχει φαντασία όλα συνδυάζονται, σεφ? σερβιτόροι και μέλη υψηλής κοινωνία ενώθηκαν και απήλαυσαν χορό κλασικής, παραδοσιακής, αλλά και σύγχρονης μουσικής!

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Τασούλα, τον κύριο Γιώργο από το εστιατόριο «Μπουρού»,  για τη φιλοξενία και την περιποίηση, καθώς και την κυρία Δέσποινα Δαρζέντα για την πολύτιμη βοήθεια της!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μαραθώνιος Βάδην εντός και εκτός σχολείου…

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου κάναμε ένα ξεχωριστό μάθημα στο Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου. Όχι Γλώσσα?ούτε Μαθηματικά αλλά ούτε και Γεωγραφία?Δεν φέραμε καν τσάντες στο σχολείο!! Όλοι οι μαθητές γιορτάσαμε την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Στην αρχή κάναμε ένα Μαραθώνιο Βάδην γύρω από το σχολείο μας και μέσα από το χωριό Λουτρά Τήνου. Ο κάθε γύρος ήταν 300 μέτρα περίπου. Εμείς τα παιδιά βάζαμε στοιχηματάκια για να προβλέψουμε πόσους γύρους θα κάνουμε. Για κάθε γύρο  θα κερδίζαμε μια σφραγίδα. Οι περισσότεροι έκαναν πάνω από 10 γύρους. Μέσα σε μια ώρα βάδην, το ρεκόρ ήταν 12 γύροι, δηλαδή τουλάχιστον 3.600 μέτρα.

Όταν τελειώσαμε ζωγραφίσαμε αυτοκόλλητα με το σύνθημα της ημέρας και έπειτα τα κολλήσαμε στις μπλούζες μας. Ήταν πάρα πολύ όμορφα?

Στη συνέχεια παίξαμε ένα απίστευτο αγώνα handball, με νικητές τους πράσινους έναντι των κόκκινων με σκόρ 25-21. Οι μικρές τάξεις έπαιξαν διάφορα παιχνίδια με στεφάνια και σκοινάκια.

Για μας τους μαθητές ήταν μια υπέροχη μέρα, καθώς διασκεδάσαμε και «κινηθήκαμε». Θα την θυμόμαστε σίγουρα για καιρό?

Τέλος αξίζει να τονίσουμε ότι ο αθλητισμός βελτιώνει την υγεία μας, μας δημιουργεί ευεξία και χαρά.

Ας κινηθούμε λοιπόν? Ας αθληθούμε?

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Οι μαθητές της Ε΄& Στ΄ Δημ. Σχ.Εξωμβούργου

(Αντώνης, Κατερίνα, Στεφανία, Γιάννης, Άγγελος, Αγνή, Ιάσονας, Γιώργος, Πέτρος, Γιάννης)

Η Πεταλούδα- Ψυχή του Γιαννούλη Χαλεπά…

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου Τήνου, στα πλαίσια του Έτους Χαλεπά 2018 για τα 80 χρόνια από το θάνατο του, έφτιαξαν ένα animation ζωντανεύοντας, ελευθερώνοντας την Ψυχή-Πεταλούδα του μεγάλου Έλληνα γλύπτη, για Γιαννούλη Χαλεπά. «Η μεγάλη αναπαυόμενη», που είναι μια γυναίκα που ονειρεύεται με μάτια ανοιχτά κρατώντας μια πεταλούδα, σύμβολο της ψυχής του καλλιτέχνη, Γιαννούλη Χαλεπά έτοιμη να πετάξει να δημιουργήσει μετά τον θάνατο της ΄΄σκληρής του μητέρας΄΄ . Ο Γιαννούλης Χαλεπάς (Πύργος Τήνου, 14 Αυγούστου 1851 ? Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 1938) ήταν ο πιο διακεκριμένος γλύπτης της νεότερης Ελλάδας, με μυθιστορηματική ζωή ανάμεσα στην τρέλα και τον θρίαμβο.

Το Σχολείο μας Έχει Κι άλλα Χρώματα…

Μικροί και μεγάλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δώσουν κι άλλα χρώματα στο σχολείο μας. Μαθητές, δάσκαλοι και γονείς του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου πήραν χρώματα και πινέλα και στρώθηκαν στη δουλειά…

Το αποτέλεσμα, μας έκανε όλους χαρούμενους….

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, για την πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξή του, καθώς και τον Εικαστικό μας Σπύρο Χαραλαμπόπουλο για την όρεξη και το μεράκι του.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού μας δίδαξαν ένα ξεχωριστό μάθημα σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους…

Το νερό είναι πολύτιμο δεν το σπαταλάμε…

Μην σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο…

Κλείνουμε τη βρύση μας…

Εσείς έχετε καλή νεράιδα;


Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου βρήκαν την καλή τους νεράιδα! Σίγουρα θ? απορείτε αν υπάρχουν νεράιδες? τα παιδιά όμως θα σας βεβαιώσουν πως στα δικά τους μάτια υπάρχουν! Το καθένα μάλιστα έχει και τη δική του! Είναι αυτή που εμπιστεύεται, αυτή στην οποία μπορεί ν? ανοιχτεί και να μιλήσει, αυτή που ξέρει πως μπορεί να της αποκαλύψει ό, τι το θυμώνει και ό, τι το κάνει να χάνει το χαμόγελό του!

Συνεχίστε την ανάγνωση του «Εσείς έχετε καλή νεράιδα;»

Ο Μεγάλος Μου Εαυτός…


Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, στο Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου και οι μαθητές ονειρεύτηκαν τον εαυτό τους σε ηλικία 22 ετών! Με αφορμή τη δράση της εθελοντικής οργάνωσης Action Aid, με τίτλο «Ο μεγάλος μου εαυτός», τα παιδιά ήρθαν στα θρανία ντυμένοι με το επάγγελμα που θέλουν ν? ακολουθήσουν μόλις ενηλικιωθούν.
Στη συνέχεια έγραψαν ένα γράμμα στον εαυτό τους, το οποίο θα ανοιχτεί όταν γίνουν 22 χρονών το καθένα. Στο γράμμα κατέγραψαν την επιθυμία τους ως ενήλικες πλέον να έχουν ακολουθήσει το επάγγελμα που ήθελαν το 2018. Τότε θα συνειδητοποιήσουν εάν η επιθυμία τους πραγματοποιήθηκε ή αν τελικά επέλεξαν να ζήσουν ένα διαφορετικό όνειρο!
Οι μελλοντικοί γιατροί, ποδοσφαιριστές, δάσκαλοι, προπονητές, ηλεκτρολόγοι, αεροσυνοδοί, δασοφύλακες, αρχαιολόγοι, πυροσβέστες,τραγουδιστές, αστυνομικοί, κομμώτριες κ.ά., μαζεύτηκαν σε μία αίθουσα και υποδέχτηκαν τον δήμαρχο Τήνου, ρωτώντας τον αν το δικό του όνειρο έγινε αληθινό και αν αυτό που είχε ονειρευτεί μικρός είναι αυτό που έγινε μεγάλος! Ο δήμαρχος απάντησε με ευχαρίστηση σε όλες τις απορίες των μαθητών μας και τους υποσχέθηκε να φροντίζει το σχολείο μας και όσο μπορεί να το κάνει ομορφότερο, ικανοποιώντας τις ανάγκες των μικρών του φίλων.
Συνεχίστε την ανάγνωση του «Ο Μεγάλος Μου Εαυτός…»