Αναβίωση Τηνίων 2024

Τη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν στις αθλητικές δραστηριότητες και τις βιωματικές δράσεις που διοργανώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τον Δήμο Τήνου για την «Εβδομάδα Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας και Αξιών, Δημήτριος Βικέλας» και έλαβαν χώρα στην παραλιακή ζώνη της Χώρας Τήνου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο παραλιακό μέτωπο της Χώρας.
Αρχικά, τα παιδιά επισκέφτηκαν τη Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Τήνου και ξεναγήθηκαν από τον κ. Ευάγγελο Κορνάρο, Αντιδήμαρχο, στην έκθεση που ήταν αφιερωμένη στα Τήνια 1895 και στη μνήμη του Δημητρίου Βικέλα, του μεγάλου Έλληνα λόγιου, εμπνευστή της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (μαζί με τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν) και πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Θαύμασαν από κοντά τα ολυμπιακά μετάλλια που βρίσκονταν στην έκθεση, καθώς και άλλα ιστορικά και αθλητικά εκθέματα.
Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες πήραν μέρος στις αθλητικές δραστηριότητες, γνώρισαν τους Ολυμπιονίκες που βρέθηκαν στο νησί μας για τις εκδηλώσεις, συνομίλησαν μαζί τους για τα μυστικά των αθλημάτων τους και έπαιξαν μαζί τους. Συμμετείχαν σε όλα τα προγραμματισμένα αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλει, γυμναστική, τάε κβο ντο και αγώνες δρόμου. Στο τέλος τους απονεμήθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής και αναμνηστικά μετάλλια.

Πολύχρωμες ψηφίδες παντού!

Την Παρασκευή, 5 Απριλίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας βρέθηκαν στο όμορφο χωριό του Πύργου και συγκεκριμένα στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.), όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μια νέα τέχνη, την δημιουργία ψηφιδωτών, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας (2-7/4).

Οι μαθητές και οι μάθητριες ήρθαν σε επαφή με μοναδικά αρχαία καλλιτεχνήματα από ψηφίδες από τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου και τον Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στην Τήνο και ενημερώθηκαν για τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί από αρχαίους ψηφοθέτες.

Τα παιδιά έμαθαν τεχνικές κατασκευής ψηφιδωτών και επιδόθηκαν με ζήλο στη δημιουργία των δικών τους. Αρχικά ζωγράφισαν ένα σχέδιο στον καμβά και έπειτα χρησιμοποιώντας κόλλα, τσιμπίδες, ειδικές τανάλιες και πολύχρωμες ψηφίδες συγκεντρώθηκαν και έφτιαξαν υπέροχα έργα!

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ειρήνη Συριανού, υπεύθυνη ψηφοθέτρια, την κ. Σοφία Ξυδάκη, καθώς και την κ. Κατερίνα Ζουγανέλη, υπεύθυνη του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Μυκόνου για την πολύτιμη βοήθεια και καθόγηση που πρόσφεραν στα παιδιά. Επιπλέον, ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιάννη Μιχαήλ για τη ζεστή φιλοξενία στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.