Εσείς έχετε καλή νεράιδα;

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου βρήκαν την καλή τους νεράιδα! Σίγουρα θ’ απορείτε αν υπάρχουν νεράιδες, τα παιδιά όμως θα σας βεβαιώσουν πως στα δικά τους μάτια υπάρχουν! Το καθένα μάλιστα έχει και τη δική του! Είναι αυτή που εμπιστεύεται, αυτή στην οποία μπορεί ν’ ανοιχτεί και να μιλήσει, αυτή που ξέρει πως μπορεί να της αποκαλύψει ό, τι το θυμώνει και ό, τι το κάνει να χάνει το χαμόγελό του!

Υποδεχτήκαμε σήμερα στο σχολείο μας τη συγγραφέα και εικαστικό κυρία Λίζα Πενθερουδάκη, η οποία διηγήθηκε στους μαθητές μας μία ιστορία σχετικά με τον θυμό και τη διαχείρισή του. Κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτου ηλικίας, μοιάζει με ένα μπαλόνι, φουσκώνει, φουσκώνει και καμιά φορά μπορεί να φουσκώσει τόσο πολύ που να σκάσει! Αυτή την έκρηξη θέλαμε σήμερα να μάθουμε να προλαβαίνουμε. Όταν κάτι μας φτάνει στα όριά μας, εμείς να ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε, για να μην υπάρξουν άσχημες συμπεριφορές και καταστάσεις.

Κάθε μαθητής έγραψε σ’ ένα χαρτάκι κάτι που τον θυμώνει και το τοποθέτησε σ’ ένα βαζάκι δικό του, που είχε διακοσμήσει ο ίδιος. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της συγγραφέως και της θεατρολόγου μας, αποκάλυψαν στο ίδιο χαρτάκι ποια είναι η καλή τους νεράιδα με την οποία μπορούν να συζητούν αυτά που τους προκαλούν άσχημα συναισθήματα, για να είναι σε θέση να φερθούν σωστά, χωρίς εντάσεις. Το βαζάκι αυτό θα παραμείνει στο σχολείο και κάθε φορά που θα αισθάνονται τα παιδιά θυμό, θα καταγράφουν τι συνέβη πριν αντιδράσουν, κι έπειτα θα έχουν ραντεβού με την καλή τους νεράιδα.

Το μυστικό λοιπόν είναι η συζήτηση!  Όλοι έχουμε ανάγκη από κάποιον να μας ακούσει και να μας συμβουλέψει σε δύσκολες στιγμές, πόσο μάλλον τα παιδιά! Ελπίζουμε όλες οι νεράιδες να είναι πάντα δίπλα στους μαθητές μας και να ανταποκρίνονται στον δύσκολο, αλλά τιμητικό αυτό ρόλο τους!