Μαθαίνοντας τη Χαρουπιά

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 το πρωί , ο Πρόεδρος και ο Ταμίας του Συλλόγου »Οι Φίλοι του Πρασίνου»  Γιάννης Ψάλτης και Σωτήρης Σπάνος βρέθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου στο πλαίσιο »του έτους διάδοσης της χαρουπιάς 2017». Συνομίλησαν για λίγο με τη Διευθύντρια του Σχολείου και τους συναδέλφους της  στην αίθουσα του Συλλόγου των διδασκόντων και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις φιλόξενες αίθουσες διδασκαλίας.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι δάσκαλοι κατέβηκαν στο  προαύλιο του σχολείου  και στάθηκαν κάτω από μια τεράστια χαρουπιά, η οποία κατά πληροφορίες υπάρχει εδώ και 100 χρόνια, προσφέροντας το πράσινο φύλλωμά της, τη σκιά της αλλά κυρίως τον πολύτιμο καρπό της.

Ο κ. Ψάλτης βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει στους μαθητές και τις μαθήτριες του Σχολείου για τη χαρουπιά. » Ένας παππούς παιδιά μου πριν πέντε χρόνια, το 2012 δηλαδή φύτεψε ένα καλωπιστικό δένδρο, για θα θυμάται τη χρονιά που γεννήθηκε ο εγγονός του. Το δένδρο χρόνο με το χρόνο μεγάλωνε.

Έγινε ένα πανέμορφο δένδρο. Όταν έγινε 4 χρονών, τέτοια εποχή,  παρουσιάστηκαν σε όλο τον κορμό του και τους βλαστούς του  μικρά κλαδάκια που γέμισαν καρπό. Είχε φυτέψει μια χαρουπιά». Μέρα με τη μέρα τα χαρουπάκια μεγάλωναν και έμοιαζαν σαν τεράσια φασόλια, πράσινα. Με τον καιρό τα χαρούπια ωρίμασαν  και το χρώμα τους από »πράσινο» έγινε »σοκολατί»…….. είχαν πολύ γλυκιά γεύση είπε ο παππούς……….

Τώρα είπε ο κ. Ψάλτης, ας παρακολουθήσουμε το δένδρο που βρίσκεται από πάνω μας.
Πως λέγεται το δένδρο παιδιά μου: Χαρουπιά φωνάζουν και τα 46 παιδιά του σχολείου.
Μήπως βλέπετε κανένα χαρούπι εδώ γύρω;  Γίνεται ο χαμός, όλα τα παιδιά ψάχνουν  .. να ένα χαρούπι  καφετί κύριε, και εδώ, και εδώ, παντού υπάρχουν χαρούπια διασκορπισμένα στο έδαφος.

Για να κοιτάξουμε τώρα παιδιά μου, ψηλά, τον κορμό και τους βλαστούς της χαρουπιάς. Τι παρατηρείτε; Όλα τα παιδιά αναφωνούν, βλέπουμε  τα μικρά χαρούπια. Ο κ. Ψάλτης κόβει και μοιράζει τσαμπιά από τα μικρά χαρούπια  και τα παιδιά παρατηρούν … Υπόσχονται α) ότι θα κρατήσουν ημερολόγια και ανά μήνα, θα καταγράφουν τις μεταβολές στο μέγεθος και το χρώμα των χαρουπιών.

β) ότι θα φυτέψουν τους σπόρους της χαρουπιάς που τους παραδόθηκαν ακολουθώντας τις οδηγίες, με τους γονείς τους.

Σίγουρα το μάθημα πήγε καλά
………………………………………………….

Θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές αυτών των εκδηλώσεων. Στη διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου. Στο Σύλλογο »ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» και στους ακάματους συνεργάτες του.

Τήνος 20 Οκτωβρίου 2017
Ένας εκπαιδευτικός