Σαπουνάκια μυρωδάτα

Την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023, οι μαθητές των τάξεων Δ’, Ε’ και Στ’ πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο χωριό του Πύργου και συγκεκριμένα στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.) και συμμετείχαν σε εργαστήρι παρασκευής χειροποίητου σαπουνιού.

Γνώρισαν με βιωματικό τρόπο τη διαδικασία παραγωγής φυσικών χειροποίητων σαπουνιών, παρακολούθησαν την κ. Μαργαρίτα Καγιώργη να αναμειγνύει ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και λάδι καρύδας με καυστική σόδα, πρόσθεσαν άργιλο για τις καθαριστικές του ιδιότητες και διάλεξαν αιθέρια έλαια για γίνουν τα σαπουνάκια ευωδιαστά.

Επιπλέον, έμαθαν τις ιδιότητες των ζωικών και φυτικών λιπών, αλλά και των αιθέριων ελαίων, τα οποία συμβάλλουν στη διαμόρφωση του «χαρακτήρα» του σαπουνιού, ανάλογα με τη χρήση του. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε προβολή βίντεο μικρού μήκους για την οικιακή σαπωνοποιία από το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού της Σπάρτης, δημιουργώντας μια γέφυρα πολιτισμού και παράδοσης μεταξύ των δύο αυτών Μουσείων του Π.Ι.Ο.Π.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιάννη, την κ. Μάγδα και την κ. Κατερίνα για την άρτια διοργάνωση του εργαστηρίου!