Καλοκαιρινή εκπαιδευτική εκδρομή

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε η καλοκαιρινή μας εκδρομή, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου. Η εκδρομή αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο λίγο πριν τη λήξη των μαθημάτων για τις διακοπές του καλοκαιριού. Αρχικά, καλύπτοντας το εκπαιδευτικό κομμάτι της εκδρομής, επισκεφτήκαμε το χωριό του Τριπόταμου.

Με την άφιξή μας στην είσοδο του χωριού ο Διευθυντής μας, κος Απέργης, έκανε αναφορά σε ιστορικά δεδομένα του χωριού (όνομα, οικονομία), αλλά και στην οργάνωση και λειτουργία του τα περασμένα χρόνια. Τόνισε τη σημασία των παραγωγικών διαδικασιών από κάτοικους του χωριού, τα περασμένα χρόνια, οι οποίες συνέβαλαν στην οικονομική άνθηση αυτού, αλλά βοήθησαν και στην προβολή του νησιού μέσα από τις εμπορικές δραστηριότητες που ξεκινούσαν από το χωριό του Τριπόταμου. Η αναφορά αυτή έγινε με σκοπό να αποκτήσουν τα παιδιά πολιτισμική συνείδηση του τόπου στον οποίο ζούνε. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στην ερημοποίηση του χωριού, λόγω της αστικοποίησης, και στα αποτελέσματα που είχε αυτή στην πρόδο του χωριού. Βέβαια ο κος Απέργης δεν παρέλειψε να αναφερθεί, με ενθουσιασμό, στα δειλά βήματα που γίνονται από κάποιες οικογένειες για αποκέντρωση και πρωτοποριακές παραγωγικές διαδικασίες με σκοπό την ανάδειξη νέων εξαγώγιμων προϊόντων.

Στη συνέχεια, αφού περιπλανηθήκαμε στα καλντερίμια του πανέμορφου αυτού χωριού, καταλήξαμε στο λαογραφικό μουσείο. Εκεί, με ξεναγό μας τον Διεθυντή του Σχολείου, γνωρίσαμε από κοντά τους παραδοσιακούς παραγωγικούς τρόπους του χωριού καθώς και παλιά εργαλεία καθημερινής χρήσης. Είδαμε τον αργαλειό για την παραγωγή υφαντών, το πατητήρι για την παρασκευή κρασιού ή άλλων υποπροϊόντων, όπως μούστος ή ρακί. Για το τελευταίο συζητήσαμε εκτενέστερα, καθώς στην έκθεση του μουσείου περιλαμβάνονταν παραδοσιακά κεχριμπαρένια ρακοκάζανα, που χρησιμοποιούνταν τα παλιά χρόνια σε όλα τα χωριά. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε μια από τις πρώτες βιομηχανοποιημένες πρέσες που φτάσαν, στο έντονα δραστηριοποιημένο νησί της Τήνου, για την παραγωγή λαδιού. Βέβαια, με αφορμή αυτό, αναφερθήκαμε και στον παραδοσιακό τρόπο όλης αυτής της διαδικασίας. Λίγο πριν το τέλος της περιήγησης και με σκοπό τα παιδιά να αποκτήσουν πολιτισμική συνέχεια της ιστορίας και των προϊόντων που παράγονται στον τόπο τους, συζητήσαμε για κάποια από αυτά όπως το «καλαθάκι» για το οποίο σήμερα είναι γνωστή η Τήνος. Τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι η προέλευση του ονόματος έχει να κάνει με τις διαδικασίες που ακολουθούσαν οι άνθρωποι για να το παράγουν τα παλιά χρόνια και το όνομα αυτό το ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

Μετά την έξοδό μας ακολούθησε κέρασμα από τους υπεύθυνους του μουσείου και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την υποδοχή και την προσφορά τους σε όλους εμάς.

Παρόλα αυτά, το ψυχαγωγικό μέρος της εκδρομής, θα μας μείνει πραγματικά αξέχαστο! Μεταφερθήκαμε στο χωριό «Σμαρδάκιτο» όπου περάσαμε το υπόλοιπο της εκδρομής μας. Στην πανέμορφη πλατεία του χωριού απολαύσαμε εδέσματα από το παραδοσιακό ταβερνάκι που βρίσκεται εκεί. Η υποδοχή από την οικογένεια Φιοράντη, η οποία προετοίμασε, επιμελώς,το φαγητό των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών. Μετά το γεύμα, μας προσέφερε γλυκά και παγωτά και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για αυτό. Το κέφι έφτασε στο αποκορύφωμα καθώς τη μουσική επένδυση της εκδρομής ανέλαβε αφιλοκερδώς ο Χρήστος Φιοράντης. Μεγάλοι και μικροί διασκέδασαν με την ψυχή τους ακούγοντας και χορεύοντας, κυρίως, παραδοσιακά μουσικά τραγούδια.