Μια ξεχωριστή εκδρομή εκτός Τήνος.

Άλλη  μια αξέχαστη εκδρομή για το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου έφτασε στο τέλος της.

Στο τριήμερο μας αυτό περιηγηθήκαμε στο Ξυλόκαστρο, στα Καλάβρυτα και στα χωριά της Ορεινής Κορινθίας.

Γνωρίσαμε   τα μαγευτικά Τρίκαλα, θαυμάσαμε την λίμνη Δόξα και το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου στον καταπράσινο  Φενέο κάμπο, μάθαμε στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, συγκινηθήκαμε στο Λαογραφικό Μουσείο Καλαβρύτων και τέλος  γεμίσαμε από απίστευτες εικόνες βγαλμένες από παραμύθι στην βόλτα μας με το τρενάκι  του Οδοντωτού. Μία πραγματικά απίστευτη εμπειρία!

Ευχαριστούμε πολύ το τουριστικό γραφείο ?Tinos Tours? ,το Πολιτιστικό  Ίδρυμα Πειραιώς  για την δωρεάν είσοδο στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας , αλλά και σε όλους εσάς που μας στηρίζεται με την παρουσία σας σε ότι κάνουμε.

Με  εκτίμηση το Δ.Σ  γονέων & κηδεμόνων  Δημ.Σχ.Εξωμβούργου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Τα παιδιά έχουν δικαιώματα!!

Την Παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου ανέλαβαν δράση!
Ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στο θέμα και απεικόνισαν με διάφορες βιωματικές  δράσεις τα δικά τους δικαιώματα, τα οποία δυστυχώς σε κάποιες χώρες δε θεωρούνται δεδομένα.

Ζωγράφισαν, έφτιαξαν παζλ, ταυτίστηκαν με παιδιά που περνούν δύσκολα και στολίσαμε το σχολείο μας με παιδικές δημιουργίες. Στο τέλος της ημέρας οι μαθητές έγραψαν σε κορδέλα τα δικαιώματά τους, την έβαλαν στο μέτωπο και ξαπλωμένοι χέρι ? χέρι σχημάτισαν έναν κύκλο αγάπης στο προαύλιο του σχολείου. Με τον τρόπο αυτό ήθελαν να δείξουν πως όλα τα παιδιά μαζί είναι ένα? γίνονται μία αγκαλιά που έχει τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες υποχρεώσεις. Η ζωή καμιά φορά είναι άδικη, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε πως όλοι ενωμένοι και αγαπημένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Επειδή όμως δε μένουμε μόνο στη θεωρία, με αφορμή την ημέρα αυτή, πραγματοποιήσαμε μία εκδρομή στο παλιό Δημαρχείο της Χώρας, όπου εφαρμόσαμε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και της δημοκρατίας. Ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Σιώτος και η  πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ευγενία Αλοιμόνου  μας υποδέχτηκαν και συζήτησαν με τα παιδιά διάφορα θέματα που τους έθεσαν. Στη συνέχεια  οι  μαθητές σε ρόλο δημάρχου και δημοτικών συμβούλων συζήτησαν στην αίθουσα συνεδριάσεων για θέματα που αφορούν τα ίδια, το σχολείο τους, αλλά και το νησί τους. Μέσα σε κλίμα δημοκρατικό όλες οι τάξεις εξέφρασαν την άποψη τους, σημείωσαν τα προβλήματα που τους απασχολούν και πρότειναν λύσεις. Ευχαριστούμε θερμά τον Δημαρχο και την Πρόεδρο για τη ζεστή φιλοξενία τους και τον πολύτιμο χρόνο τους.

Ας μην ξεχνάμε να δείχνουμε σε κάθε ευκαιρία την αγάπη μας σε όλα τα παιδιά? την έχουν ανάγκη και είναι δικαίωμά τους!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μαραθώνιος Βάδην εντός και εκτός σχολείου…

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου κάναμε ένα ξεχωριστό μάθημα στο Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου. Όχι Γλώσσα?ούτε Μαθηματικά αλλά ούτε και Γεωγραφία?Δεν φέραμε καν τσάντες στο σχολείο!! Όλοι οι μαθητές γιορτάσαμε την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Στην αρχή κάναμε ένα Μαραθώνιο Βάδην γύρω από το σχολείο μας και μέσα από το χωριό Λουτρά Τήνου. Ο κάθε γύρος ήταν 300 μέτρα περίπου. Εμείς τα παιδιά βάζαμε στοιχηματάκια για να προβλέψουμε πόσους γύρους θα κάνουμε. Για κάθε γύρο  θα κερδίζαμε μια σφραγίδα. Οι περισσότεροι έκαναν πάνω από 10 γύρους. Μέσα σε μια ώρα βάδην, το ρεκόρ ήταν 12 γύροι, δηλαδή τουλάχιστον 3.600 μέτρα.

Όταν τελειώσαμε ζωγραφίσαμε αυτοκόλλητα με το σύνθημα της ημέρας και έπειτα τα κολλήσαμε στις μπλούζες μας. Ήταν πάρα πολύ όμορφα?

Στη συνέχεια παίξαμε ένα απίστευτο αγώνα handball, με νικητές τους πράσινους έναντι των κόκκινων με σκόρ 25-21. Οι μικρές τάξεις έπαιξαν διάφορα παιχνίδια με στεφάνια και σκοινάκια.

Για μας τους μαθητές ήταν μια υπέροχη μέρα, καθώς διασκεδάσαμε και «κινηθήκαμε». Θα την θυμόμαστε σίγουρα για καιρό?

Τέλος αξίζει να τονίσουμε ότι ο αθλητισμός βελτιώνει την υγεία μας, μας δημιουργεί ευεξία και χαρά.

Ας κινηθούμε λοιπόν? Ας αθληθούμε?

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Οι μαθητές της Ε΄& Στ΄ Δημ. Σχ.Εξωμβούργου

(Αντώνης, Κατερίνα, Στεφανία, Γιάννης, Άγγελος, Αγνή, Ιάσονας, Γιώργος, Πέτρος, Γιάννης)

Small Pleasures / Μικρές Χαρές…

Μια φορά κι έναν καιρό σε μια χώρα πολύ μακριά, έζησε ένα αγόρι, πολύ διαφορετικό από όλους τους άλλους. Το όνομά του ήταν ο Ευτύχης. Όλα έτρεχαν ομαλά στη ζωή του μέχρι μια μέρα, πολλά χρόνια πριν, ένα περιστατικό τον έκανε να βλέπει τη ζωή από μια διαφορετική οπτική γωνία. Και ξαφνικά, αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο μυστικό…


Έπαιξαν:Λευτέρης Ελευθερίου,Ευγενία Δεληλή
Αφήγηση από:Μάκης Ρετζματάς
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Πιλάβιος
Συγγραφέας: Δέσποινα Λάδη
Διευθυντής φωτογραφίας: Ζωή Μάντα
Μουσική: Χρήστος Τριανταφύλλου
Σχεδίαση ήχου από τον: Τ. Μπαμπούρη
Ανάμειξη: Κώστας Βαρυμπομπιώτης

Η τσάντα στο σχολείο…

Αυτή η Παρασκευή ήταν πολύ διαφορετική για το σχολείο μας…

Όλες οι σχολικές τσάντες των μαθητών παρέμειναν στο σχολείο για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.
Έτσι τα παιδιά θα έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο, χωρίς το άγχος της καθημερινής προετοιμασίας για το σχολείο.
Το πρόγραμμα προβλέπει οι μαθητές να αφήνουν την τσάντα τους στο σχολείο για ένα, τουλάχιστον, Σαββατοκύριακο κάθε μήνα.

«Η παραμονή της τσάντας στο σχολείο στοχεύει στην ενίσχυση του ποιοτικού χρόνου των παιδιών με τις οικογένειές τους και, παράλληλα, διευρύνει τις δυνατότητες ενασχόλησής τους με δραστηριότητες που άπτονται των προσωπικών τους ενδιαφερόντων, συμβάλλοντας έτσι, όχι μόνον στην γνωστική, αλλά και στην συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη», τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Σε κάποια άλλα σχολεία όμως, η σχολική τσάντα έχει και μια άλλη εντελώς διαφορετική χρήση.


Μια σχολική τσάντα από ανακυκλωμένο πλαστικό βοηθά τους μαθητές από φτωχές κοινότητες στη Νότια Αφρική να μελετούν το βράδυ. Όπως αναφέρεται στο βίντεο, αυτοί οι σάκοι είναι ενσωματωμένοι με φωτοβολταϊκά πλαίσια και μπαταρίες. Φορτίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανάβουν τα σπίτια τη νύχτα.
Έτσι οι μαθητές μπορούν να μελετούν χωρίς την χρήση κάποιας φωτεινής πηγής.

πηγή:www.newsit.gr

Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα…

Χριστούγεννα ημέρα χαράς και γιορτής. Τα σπίτια και οι πόλεις φορούν τα γιορτινά τους , αποκτώντας φως και χρώμα ενώ οι κουζίνες πλημμυρίζουν από αρώματα παραδοσιακών εδεσμάτων. Το καλές γιορτές και το «χρόνια πολλά» αντηχούν σε κάθε σημείο συνάντησης ενώ οι ήχοι από τα τρίγωνα και τα κάλαντα των παιδιών δονούν με χαρούμενες νότες την ατμόσφαιρα.
Με δεκάδες έθιμα που παντρεύουν τις χριστιανικές παραδόσεις με τα αρχαιοελληνικά ήθη, οι κάτοικοι της χώρας τιμούν μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές λίγες ημέρες πριν από την έλευση της νέας χρονιάς.
To Θεατρικό του Δημ. Σχ. Εξωμβούργου μας έβαλε στο κλίμα των ημερών, παρουσιάζοντας μερικά από τα ελληνικά έθιμα. Ακολούθησε και μπαζάρ από το Σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων .

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ…ΟΛΟΙ  ΙΣΟΙ

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείο Εξωμβούργου, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες, αφιέρωσαν λίγο χρόνο για να βιώσουν και τα ίδια πως είναι να είσαι «διαφορετικός».

Υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας με κινητικά ή νοητικά προβλήματα, οι οποίοι έχουν ψυχική δύναμη και πολλή θέληση για ζωή! Έχουν καταφέρει να θριαμβεύσουν σε πολλούς τομείς, γιατί έμαθαν να ζουν με την ιδιαιτερότητά τους και αγάπησαν τον εαυτό τους όπως είναι! Όλα αυτά οι μαθητές τα είδαν και τα θαύμασαν σ? ένα σύντομο βίντεο. Έπειτα, μπήκαν και αυτοί στη θέση αυτών των ατόμων. Πέρασαν το διάλειμμά τους έχοντας το ένα χέρι δεμένο και χρησιμοποιούσαν μόνο το άλλο για τις ενέργειές τους. Ακόμα, έδεσαν τα μάτια τους μ? ένα μαντήλι και χωρίς να βλέπουν, εμπιστεύτηκαν κάποιον συμμαθητή τους να τους καθοδηγήσει και να περάσουν λίγο χρόνο μαζί, ζώντας…στα τυφλά!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Με τις δράσεις αυτές τα παιδιά ένιωσαν και κατανόησαν πως μπορεί να είμαστε όλοι διαφορετικοι… αλλά έχουμε δικαίωμα να είμαστε ίσοι!

Το περιβάλλον εκπέμπει σήμα S.O.S…

Το περιβάλλον εκπέμπει σήμα S.O.S

Μια σειρά από σύντομα βίντεο για την ρύπανση εδάφους και αέρα, για την απώλεια των δασών, για την υπεραλίευση, για το αυτοκίνητο, για τα μικρά λάθη που προκαλούν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα!

Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε συνήθειες!
Ο καθένας μπορεί να κάνει την διαφορά…
Το περιβάλλον μας χρειάζεται όλους!

Ένα μήλο την ημέρα…

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε, σήμερα Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Εξώμβουργου…

Στο κατώφλι του σχολείου μας πρωί-πρωί μας περίμεναν δυο μεγάλες τσάντες με λαχταριστά, ζουμερά, κόκκινα μήλα…

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Συνεχίστε την ανάγνωση του «Ένα μήλο την ημέρα…»

Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου: Αληθινές Ιστορίες από το 1940

Μια διαφορετική, αληθινή σχολική εορτή…

Παραμονή της εθνικής μας επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940, το Δημοτικό Σχολείου Εξωμβούργου πραγματοποίησε μια διαφορετική γιορτή! Επισκέφτηκε τον οίκο ευγηρίας της Χώρας Τήνου, για ν? ακούσουν από κοντά οι μαθητές αληθινές ιστορίες των ηρώων που έζησαν από κοντά εκείνη την εποχή.

Αληθινές ιστορίες σαν εκείνες του 1940 δεν θα μπορούσαν να βρουν σπουδαιότερους αφηγητές αλλά και πιο υπέροχο ακροατήριο. Μικροί και μεγάλοι συγκινήθηκαν, ενώθηκαν, τραγούδησαν μαζί και οι ιστορίες που ακούστηκαν σκληρές αλλά αληθινές.

Οι πλέον σεβαστοί συνάνθρωποι μας, εκείνοι που βίωσαν το σκληρό και ανελέητο πρόσωπο του πολέμου, διηγούνται στους μικρούς μαθητές του Δημοτικού σχολείου Εξωμβούργου τους αγώνες απέναντι στους κατακτητές και την πίστη για την τελική νίκη.

Οι ιστορίες μίλησαν στις ψυχές των μαθητών μας, οι οποίοι

συνειδητοποίησαν τις δυσκολίες του πολέμου. Εκτίμησαν τα όσα θεωρούσαν μέχρι τώρα δεδομένα ? φαγητό, στέγη και ότι ζουν κοντά στους γονείς τους.

Ως ένδειξη ευχαρίστησης και συμπαράστασης, το κάθε παιδί κατασκεύασε στον χώρο του γηροκομείου μία μικρή ελληνική σημαία, την οποία και δώρισε σε κάθε παππού και γιαγιά!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η Ελπιδοφόρα νέα γενιά θα διαφυλάξει με ευγνώμονα τρόπο ζωντανή την επετειακή μνήμη των 77 ετών ως ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα της ζωής.