Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού μας δίδαξαν ένα ξεχωριστό μάθημα σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους…

Το νερό είναι πολύτιμο δεν το σπαταλάμε…

Μην σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο…

Κλείνουμε τη βρύση μας…

Ένας παλιάτσος είμαι εγώ…Καλή σας μέρα…

Μικροί καλλιτέχνες του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου, Τήνου ζωγραφίζουν Αρλεκίνους, Παλιάτσους, Κλόουν με την χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, με κολάζ, κομφετί και χρώματα…χαρίζοντας χαμόγελα παντού…


Ο Παλιάτσος – Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου, Δήμητρα Ζαχαρίου
Μουσική: Νότης Μαυρουδής
Στίχοι: Μέλπω Ζαρόκωστα
Από το δίσκο: Χάρτινο καράβι

Ένας παλιάτσος είμαι εγώ
καλή σας μέρα.
Ξέρω να κλαίω, να γελάω, να πονώ
ξέρω να λέω την αλήθεια πέρα ως πέρα
γι’ αυτό μπορώ να σας το πω.

Τραγούδι λέω δυνατά
ν’ ακούσουν όλα τα παιδιά
ν’ ακούσει η πολιτεία
κι απ’ το τραγούδι μου αυτό
παλιάτσοι άλλοι εκατό να βγουν στην κοινωνία.

Κι έτσι όλοι μαζί κι αντάμα
να τραγουδάμε τα δίκια της ζωής
να τραγουδάς κι εσύ απ’ την πλατεία
να μάθεις φίλε μου σωστά να ζεις.

Τραγούδι λέω δυνατά
ν’ ακούσουν όλα τα παιδιά
ν’ ακούσει η πολιτεία.
Κι απ’ το τραγούδι μου αυτό
παλιάτσοι άλλοι εκατό να βγουν στην κοινωνία

Ένας παλιάτσος είμαι εγώ
καλή σας μέρα.

Ένα Σχολείο Κυκλοφοριακό Πάρκο…

Τσικνοπέμπτη και το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου διασκέδασε μετατρέποντας το σχολείο σε κυκλοφοριακό πάρκο!
Οι συγκοινωνιολόγοι ? εκπαιδευτικοί εντός του κτιρίου τοποθέτησαν σήματα, φανάρια, λωρίδες κυκλοφορίας, διαβάσεις πεζών, ακόμα και κυκλική πλατεία με υποχρεωτική πορεία!
Οι μαθητές ντυμένοι με φαντασία με ό, τι έχει σχέση με την κίνηση στους δρόμους (σήματα, αστυνομία, ποδηλάτες, τραυματίες κ.λ.π.), έμαθαν να υπακούουν στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας!
Αφού παρακολούθησαν ένα σύντομο βίντεο για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται ως πεζοί, αλλά και ως οδηγοί, κλήθηκαν να εφαρμόσουν τα όσα έμαθαν στους διαδρόμους του σχολείου! Ακολουθούσαν πιστά τα σήματα και υπάκουαν στα φανάρια! Όποιος παρανομούσε? τον έγραφε η τροχαία!!!
Τα παιδιά απόλαυσαν τη διαδρομή αυτή οδηγώντας και τα τηλεκατευθυνόμενα αμάξια τους!
Συνεχίσαμε στο προαύλιο, όπου ο σύλλογος γονέων για μία ακόμα φορά ήταν παρών, ψήνοντας σουβλάκια για όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς!
Αξίζει να σημειωθεί και η παρουσία ? έκπληξη του τσολιά (ισχυρίστηκε πως ήταν δίδυμος αδερφός ενός εκπαιδευτικού του σχολείου μας) που το έσκασε από μία εκπομπή της τηλεόρασης και ήρθε στο σχολείο των Λουτρών να προσφέρει σε όλους γέλιο και θετική ενέργεια!!!
Το κυκλοφοριακό πάρκο θα παραμείνει στο σχολείο μας για ένα μήνα τουλάχιστον, συνεχίζοντας καθημερινά τις δράσεις μας στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης.
Χρόνια πολλά και καλές Αποκριές!!!
Και του χρόνου με υγεία!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το περιβάλλον εκπέμπει σήμα S.O.S…

Το περιβάλλον εκπέμπει σήμα S.O.S

Μια σειρά από σύντομα βίντεο για την ρύπανση εδάφους και αέρα, για την απώλεια των δασών, για την υπεραλίευση, για το αυτοκίνητο, για τα μικρά λάθη που προκαλούν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα!

Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε συνήθειες!
Ο καθένας μπορεί να κάνει την διαφορά…
Το περιβάλλον μας χρειάζεται όλους!

Ένα μήλο την ημέρα…

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε, σήμερα Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Εξώμβουργου…

Στο κατώφλι του σχολείου μας πρωί-πρωί μας περίμεναν δυο μεγάλες τσάντες με λαχταριστά, ζουμερά, κόκκινα μήλα…

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Συνεχίστε την ανάγνωση του «Ένα μήλο την ημέρα…»

Μαθαίνοντας τη Χαρουπιά στο Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου Τήνου

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017το πρωί , ο Πρόεδρος και ο Ταμίας του Συλλόγου »Οι Φίλοι του Πρασίνου»  Γιάννης Ψάλτης και Σωτήρης Σπάνος βρέθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου στο πλαίσιο »του έτους διάδοσης της χαρουπιάς 2017». Συνομίλησαν για λίγο με τη Διευθύντρια του Σχολείου και τους συναδέλφους της  στην αίθουσα του Συλλόγου των διδασκόντων και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις φιλόξενες αίθουσες διδασκαλίας.

Συνεχίστε την ανάγνωση του «Μαθαίνοντας τη Χαρουπιά στο Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου Τήνου»

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΧΑΡΑ…ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Η διεύθυνση, οι δάσκαλοι και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Eξωμβούργου θα ήθελαν να εκφράσουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Νίκο Σολάρη για την άψογη παρουσίαση κ ενημέρωση, σχετικά με τα παραδοσιακά παιχνίδια των παιδιών σε προηγούμενες δεκαετίες. Είχαμε την τιμή να παρακολουθήσει την παρουσίαση και η σχολική σύμβουλος κα Ειρήνη Τζαβαλά.

Σε χρόνια δύσκολα και φτωχικά, τα παιδιά με ό,τι μέσα και υλικά είχαν διαθέσιμα ,φτιάχνανε τα παιχνίδια τους. Αεροπλάνα από χαρτί, σφυρίχτρες από κουκούτσια, μπάλες από κάλτσες κ φλογερές από καλάμι είναι ένα μικρό δείγμα από τα 55 παιχνίδια που παρουσίασε ο κ Σολάρης.

Μετά την παρουσίαση, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παίξουν με τα παιχνίδια που τους κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον. Μπουκλιέδες , τσέρκι ,πατίνι και αεροπλανάκι ήταν κάποια από αυτά. Εκτός από ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια ,οι μικροί μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και ένα Αγγλικό παραδοσιακό παιχνίδι το croquet ( κροκέ) . Θα θέλαμε λοιπόν, να ευχαριστήσουμε την αδελφή Θηρεσία για την ευγενική χορηγία του εξοπλισμού του κροκέ, ένα παιχνίδι το οποίο έπαιζαν παλιά οι μαθήτριές της σχολής των Ουρσουλινών.

Όπως είπε ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας «Η πιο αποτελεσματική εκπαίδευση είναι όταν ένα παιδί παίζει ανάμεσα σε όμορφα πράγματα».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ένα σχολείο γεμάτο ρακέτες και μπαλάκια…

Το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου Τήνου γιόρτασε και φέτος την 3ηΠανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού. Οι μαθητές μαζί με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τη διευθύντρια μυήθηκαν στα μυστικά της  αντισφαίρισης (tennis) ,της αντιπτέρισης  (badminton) ,της επιτραπέζιας αντισφαίρισης (pingpong) και του squash.Όλα αυτά χωρίς την παρουσία γυμναστή καθώς στο σχολείο μας δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα κάποιος συνάδελφος Φυσικής Αγωγής. Αρωγοί στην προσπάθεια μας αυτή ήταν οι κύριοι Αργύρης Βελαλόπουλος και Πέτρος Νάζος, οι οποίοι με την φυσική τους παρουσία δίδαξαν σε όλους εμάς, πως παίζεται η αντισφαίριση ( tennis) και η επιτραπέζια αντισφαίριση  (pingpong) αντίστοιχα και φυσικά τους ευχαριστούμε γι αυτό θερμά.

sp10

Συνεχίστε την ανάγνωση του «Ένα σχολείο γεμάτο ρακέτες και μπαλάκια…»